Ni plak kek cik pon ahkak tergoda tengok kat umah kak ummi n sudahnyer dapat ler bawak balik resepi n tampal kat umah ahkak plak,kek buat sendiri huhuhu..mnx izin yer kak ummi resepinyer di tampal kt cni plak...
RAINBOW CHIFFON CAKE Sumber: Rima @ Bisous 'a Toi
Dirujuk dan Ubahsuai : Ummi @ Home Sweet Home
Bahan (adunan kuning telor) :-
- 50 gm. gula kastor
- 20 gm susu tepung
- 20 gm tepung jagung
- 140 gm tepung
- 1 sk. baking powder
- 100 ml minyak sayur/minyak jagung
- 100 ml santan (akak guna santan kotak)
- 140 gm kuning telor (anggaran 8 biji)
- 300 gm putih telor (anggaran 9 biji)
- 150 gm gula kastor
- 1/2 sk. garam
- 1 sk. cream of tartar (optional)
- 1/2 sk. pes pandan
- 1/2 sk. pes strawberi
- 1/2 sk. pes coklat
- 1/2 sk. esen vanila
Cara Membuat:-
- Panaskan oven dahulu pada suhu 180C. Sediakan loyang chiffon 22/24 cm (loose pan). Tak perlu dilenser dan dialas.
- Whisk gula dan kuning telor hingga sebati.
- Dalam mangkuk lain, campurkan tepung, susu tepung, tepung jagung dan baking powder yang telah diayak 3 kali.
- Ruangkan ditengahnya dan tuang campuran kuning telor dan gula tadi, santan serta minyak. Kacau dari bahagian tengah ke tepi mangkuk hingga sebati dan mendapat adunan yang lembut. Ketepikan.
- Kemudian dalam mangkuk lain, pukul putih telor hingga berbuih, masukkan cream of tartar dan gula 3 peringkat dan pukul lagi hingga bertanduk (soft peak/diterbalikkan adunan tidak jatuh). Note: Jika ikut Rima, dia membahagikan dulu kesemua adunan putih telor dan adunan kuning telor kepada beberapa bahagian mengikut warna yg akan digunakan sebelum dicampurkan dengan warna2 tersebut.
- Kemudian masukkan juga esen vanila kepada aduann plain, kacau sebati jugak.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang berselang seli dan bakar selama 45 minit atau hingga kek nampak "spongy" jika ditekan sikit.
- Setelah masak, terus terbalikkan kek dan biarkan hingga betul-betul sejuk baru digunakan pisau dan lalukan di tepi dan dasar loyang agar kek tertanggal. Potong dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment