Friday, May 27, 2011
Nasi Carrot Dan Ayam Masak Merah
Salam...arini awal akak masak,kul 8 dh masuk dapur tp bukannyer masak banyak pun hehe cuma nasi carrot ngan ayam masak merah jer..resepi nasi akak skodeng kat cni tapi xikut smua ader derhaka gak ikut tekak kiter n aper yg ader kan hehe...resepi ayam masak merah ikut resepi akak selalu buat jer...
Nasi Carrot
Bahan2:
1kg beras beriani (basmathi)
6 biji lada hijau dipecah2 (akak xletak)
1 sudu teh jintan halus-ditumbuk kasar2 (akak guna rempah khabsa)
1 cawan minyak kacang (akak guna minyak jagung)
1 sudu besar minyak sapi
3 batang lobak diparut
300g buah tomato dipotong halus (akak xletak)
*6 biji bawang putih ditumbuk halus
*2cm halia ditumbuk halus
2 biji bawang besar dihirs
4cm kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkeh
garam
Method:-
Sukat air 1, 100ml lalu ketepikan dulu. Beras dicuci lalu toskan, gaul dengan lobak parut. Panaskan minyak sapi dan minyak kacang. Tumiskan bawang besar, bahan2 tumbuk*, lada hijau dan jintan. Kacau sampai garing, lalu masukkan tomato, buah pelaga, kayu manis, bunga cengkeh dan air. Bila mendidih, masukkan beras dan garam, masaklah hingga tanak-(saya masukkan kedalam rice cooker dan masak seperti biasa).
Ayam Masak Merah
Bahan2 - utk 1 ekor ayam
1 ekor ayam - potong ikut suka
Bahan lain:
2 senduk cili kering
*halia sikit
*20 gm bawang putih
*3 btg serai
*2biji bawang besar
*sedikit lengkuas
2biji buah tomato (potong dadu)
1sudu makan rempah khabsa
200 gm minyak masak
santan RM1
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
Panaskan minyak, masuk bahan kisar, tumis hgga garing, masukkan rempah khabsa dan tomato kemudian masukkan pula cili kisar, gula, garam n perasa
Masukkan ayam,biarkan sebentar kemudian masukkan santan masak mendidih dan kuah agak pekat sedikit.
Masuk daun ketumbar n bawang besar hiris..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment