Wednesday, May 25, 2011

Tumis petola


Lauk yang simple gak ni di padankan ngan sambal blacan kuini,ikan kerisi goreng,laju jer menambah nasi.Bila dah time camni mula ler mata pun rase cm berat jer kan,perut kenyang n cuaca pun mendung jer ni hmmm dok nampak bantal jer ler hehe..akak tempekkan jgk ler resepinyer yer..

Sup Sayur Petola

Bahan :
1 biji petola sederhana, dipotong kecil
sedikit soohun, direndam
2 ulas bawang putih, dimayang
2 ulas bawang merah,dimayang
sedikit ikan bilis,dimayang
sebiji cili merah, dimayang
garam dan perasa secukupnya
sedikit air
sedikit minyak untuk menumis

Cara Membuatnya :

Tumiskan bawang putih, bawang merah, ikan bilis dan cili hingga naik bau.Masukkan air dan fucuk.Biarkan mendidih dan masukkan petola. Setelah petola empuk, masukkan garam ,perasa dan soohun.Biarkan mendidih sebentar dan angkat dari api.





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails