Tuesday, June 29, 2010

Strawberry Sweet Bun


Hasil merayau2 petang td trbekenan ler plak ngn resepi ni..halwa strawberry pun mmg ader bli d cameron bru ni so aper lg brmula ler projek meroti plak..resepi cnp jer ler yer mat,akak mnx izin ni..gebus n sdappp

Strawberry Sweet Bun
300 g tepung roti
1 camca besar susu tepung
1 1/2 camca teh bread improver
1/4 camca teh garam halus
50 g gula halus
8 g instant yeast (mauripan)
50 g mentega
60 g halwa strawberry
1 biji telur*
1/3 camca teh strawberry emulco*(*disatukan dan pukul sedikit)
120 ml air suam (kalau guna Bread Maker, guna air biasa)
Sedikit mentega, untuk disapu atas rati.

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK DOH ROTI :- Bancuh instant yeast dengan air suam hingga larut, biar berbuih. Sementara itu satu kan tepung, gula, garam, bread improver dan gaul rata. Tuang bancuhan yeast dan gaul. Tuang pula bancuhan telur, terus menggaul hingga adunan menjadi doh, masukkan halwa strawberry dan mentega, terus menguli hingga mendapat doh yang lembut dan anjal (lebih kurang 20 minit). Bulat2kan doh, masukkan dalam bekas, tutup dengan plastik dan biar 1 jam hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk doh roti ke dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap.
  2. UNTUK STRAWBERRY SWEET BUN :- Keluarkan doh tadi, tumbuk untuk membuang udara dan bahagikan doh kepada 12 atau 13 bahagian sama besar. Bulat2kan setiap doh dan susun dalam loyang yang telah disapu sedikit mentega, atau isi dalam muffin cup saiz besar seperti dalam gambar. Biar 45 minit hingga doh naik. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit hingga permukaan peerang. Keluarkan dari oven dan sapu dengan mentega. Boleh hidangkan sama ada panas atau pun sejuk....

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails