Sunday, August 22, 2010

MENU BERBUKA 12 RAMADHAN

Hari ni bgn pg2 td trasa cm rajin ler plak trus ke dpur buka freezer n kuar kn klapa parut putih,cadang tu nk wt kuih ketayap..per lg projek pun trus bermula ler,masak inti n dadarkan tpungnyer..dh siap smua ketepikan dlu,amik plak tpung uli utk buat burger malaysia plak,rajin ler katerkan hehe..my bos g pasar td,dia bli dging n limpa..hmm nk msk aper ek,buat ns tomato jer la sng,so kelentang kelentung ler plak kt dpur tu td n ini ler hasil nyer hehe..


Limpa Masak Kicap Pedas


Daging Masak Merah


Burger Malaysia

Resepi untuk burger malaysia ni fina amik kt umah k.ummi..mnx izin yer fina cnp kt blog fina ni plak..

Burger Malaysia

Bahan-Bahan:-
200 gm tepung gandum
140 ml susu cair/air (*ummi guna susu cair,lg sedap)
2 sudu besar butter/margerine (*ummi guna butter)
2 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil dry yeast
minyak untuk menggoreng
sambal ikan bilis
timun
Cara Membuat:-
Masukkan semua bahan kecuali margerine. Gaul rata dan uli sekejap. Masukkan butter/margerine dan uli lagi hingga tidak melekit di tangan. Buat bulat besar. Tutup dengan cling film, biarkan kembang hingga 2 kali ganda (+- 40 minit). Tumbuk2 doh. Bahagikan kepada 8. Buat bentuk bulat dan atur dalam dulang. Biarkan naik 2x ganda. Panaskan minyak dan goreng dengan api sederhana panas. Balik2kan..Bila kekuningan angkat dan sejukkan. Belah 2 roti, jangan putus. Isikan sambal tumis bilis dan timun yang dihiris nipis.

Kuih Ketayap

Kuih ketayap ni resepi asal nyer amik kt cni.. utk lbh mudah sbagai rujukan fina cnp jer kt blog fina..mnx izin n mnx halal yer tuan pnya resepi..

Kuih Ketayap

Bahan-bahan

3 cawan tepong gandum
1 biji telor
1 1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil perwarna hijau
4 cawan air
1/2 cawan minyak masak*
3 helai daun pandan*

Cara-cara

  1. Satukan semua bahan, kecuali yang bertanda *, kacau sehingga rata. Kemudian tapis.
  2. Masukan minyak dalam mangkuk kecil. Daun pandan di potong 3 bahagian kemudian di ikat dengan getah gelang. Bahagian hujungnya di siat2 supaya senang untuk menyapu minyak pada kuali.
  3. Panaskan kuali. Angkat kuali tadi kemudian sapu minyak dan sendukan satu senduk kecil adunan kedalam kuali tadi dan goyang2 kan kuali supaya adunan menjadi dadar. Letakkan semula kuali di atas api.
  4. Setelah dadar masak, angkat. Isi satu sudu kecil inti kelapa. Susun memanjang, kemudian lipat di kiri dan kanan. Setelah itu gulung dadar tersebut.
  5. Dah siap..makan..makan..

Saturday, August 21, 2010

MENU BERBUKA 11 RAMADHAN

Ni jer la antara menu kuih untuk brbuka ri ni,yg ringkas2 jer tp dlm demam2 ni pun terajin ler plak wt kuih smpai 2 jenis hehe..bkn aper tekak terasa nk mkn tu psal ler merajinkan diri gak buat,jom tgk kuih aper ler yg d buat ri ni ek..

Kuih Serimuka

Kuih serimuka ni resepi asal dari nanasham di myr tp fina skodeng kt umah cik mat kter tu,mnx izin cnp resepinyer kt blog fina plak yer mat utk rujukan bler2 nnt..

Kuih Serimuka

Bahan Lapisan Bawah:-
500 g beras pulut, rendam 30 minit
400 ml santan cair
1 camca teh garam (boleh kurangkan sikit)
2 camca makan minyak masak

Bahan Lapisan Atas:-
120 g tepung gandum*
3 camca makan tepung jagung*(*disatukan dan diayak)
140 g gula halus (boleh lebihkan sedikit)
3 biji telur (gred A)
450 ml santan pekat*
4 helai daun pandan, kerat kecil*(*dikisar halus dan tapis)
Beberapa titik pewarna hijau
1/2 camca teh garam (boleh kurangkan)

Cara membuatnya:-
1- Panaskan kukusan. Toskan pulut dan masukkan dalam tin berukuran (9 x 9 x 3) inci. Kemudian masukkan semua bahan utk lapisan bawah, gaul dan ratakan pulut. Kukus 25 - 30 minit. Keluarkan tin dari kukusan dan tekan sedikit supaya padat dan rata.

2- Satukan kesemua bahan2 utk lapisan atas dan kacau menggunakan wisk hingga sebati dan rata. Tapis adunan dan perlahan2 tuang atas pulut tadi. Kukus 1 jam atas air mendidih. Gunakan api sederhana. Balut penutup kukusan utk mengelakkan air jatuh atas permukaan kuih.


Murtabak

Resepi murtabak ni plak fina skodeng kt myr,resepi minami..

Murtabak Segera

Bahan-bahan

100 g daging cincang
2 biji ubi kentang
1 sudu setengah rempah kari
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
daun sup
minyak
1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
kulit popia
2 biji telur

Cara-cara


  1. mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
  2. apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
  3. apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup
  4. pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
  5. ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
  6. goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.


Friday, August 20, 2010

MENU BERBUKA 10 RAMADHAN

Salam..lamer gak dapur kt cni xbrasap yer,tp dpur kt umah brasap gak ler ckit2 cuma xsmpat nk tayangkan kt cni lg pun lauk biasa2 sgt..tuan umah xbrapa sihat dmam n sakit abis 1 badan,ni pun msih xbrapa sihat g tp gagahkan jgk msuk ke dpur msk yg smple2 jer utk brbuka ri ni..jom tgk aper yg ader


Roti Sardin Goreng

Udang Pedas Tomato Cili Api

Sup Tulang

Telur Dadar Mayonis

Ikan Gelama Masam



Sunday, August 15, 2010

MANGO YOGURT MOUSSE


Dh ari ke5 ramadhan dh ari ni..menu ari ni smple n biasa2 jer,just bihun goreng,sausage puff n 4 dessert i made mango yogurt mousse,resepi amik dari umah k.nor ganu..as usual mnx izin cnp resepinyer kt cni plak yer k.nor..

MANGO YOGURT MOUSSE
Bahan-bahan ( 7 cups )
*1 sudu besar gelatin (10g)
*3 sudu besar air
->50g gula
->100ml air
400ml susu segar
100ml plain yogurt
100ml air masak
Mango souce
1-2 biji mango
1-2 sudu besar gula

  1. Masukkan gelatin ke dalam 3 sudu besar air. Kacau dan ketepikan. NOTE : Jangan masukkan air ke dlm gelatin ye!
  2. Panaskan gula dan air (bahan-bahan yg bertanda ->). Bila nampak gelembung-gelembung air, padamkan api. Kacau sehingga gula larut. Angkat periuk or pan dari dapur, masukkan gelatin. Kacau sehingga gelatin larut.
  3. Dalam mangkuk lain, campurkan susu,air dan yogurt. Kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan sebatian gelatin tadi. Kacau sehingga semuanya sebati. Kemudian bolehlah dimasukkan ke dalam pudding cups. Simpan dlm peti sejuk selama 1-2 jam sebelum dimakan.
  4. Cara penyediaan mango souce. Kisar mango dan gula dgn food processor. Kemudian masak di atas api perlahan sehingga pekat yg dikehendaki. Lepas itu bolehlah disimpan sejuk.
  5. Bila nak makan, bolehlah tuang mango souce ke atas mousse yg dah disejukkan tadi.
  6. Note : Untuk penyediaan seperti dlm gambar, mango source hendaklah dibuat terlebih dahulu. Kemudiaan isikan ke dalam pudding cups. Masukkan ke dlm peti sejuk. Biar selama lebih kurang 1/2- 1 jam. Kemudian bolehlah dibuat mousse.



Sausage Puff



BLOG LIST BEN ASHAARI


Special en3 ni..memandangkan Ben dh merombak smula blog listnyer dan dia menjemput blogger2 utk join kembali blog list nyer itew.Memang rs nk nk join n brharap sgt ler Ben sudi menerima yer,blog yg masih terkontang kanting ni.Pape pun mekasih bebanyak d ucapkan pada Ben sekiranya sudi menerima Dapur Nur Riezqi ni ke dlm blog list Ben..

Saturday, August 14, 2010

ROTI SARDIN

Roti sardin ni fina nmpak kt umah ayu singapore tp resepi asalnyer dari umah k.nor ganu kter tu..resepinyer cm biasa cnp jer dri umah k.nor..mnx halal yer kak



Roti Sardin
10 bj bun burger
1 tin kecil sardin ~ dilenyek hancur
1 labu bawang besar ~ didadukan
1 bj cili merah ~ dicincang
1 sudu besar jus limau nipis
2 bj telur
minyak

Untuk Inti:
Satukan sardin yg dah dilenyek dgn bawang besar dan cili merah.
Masak utk 1 minit dan masukkan jus limau nipis.
Padamkan api dan kacau hingga sebati.
Ketepikan.



Potong dua bun burger.
Toreh bahagian tengah tp jgn sampai tembus ke belakang
Penyekkan sedikit bun supaya membentuk seakan poket.
Masukkan inti sardin ke dalam bun td dan buat la sehinga habis.
Celup dlm telur yg dah dikocok hingga sebati di bahagian yg dimasukkan inti td sahaja.
Goreng dlm pan yg dah dipanaskan dan dimasukkan sedikit minyak.
Bila dah bertukar warna coklat, balikkan biar bahagian bawah bun lak yg digoreng.
Utk bahagian bawah goreng utk seketika jer, kalau tidak hangus nanti.
Gorenglah sehingga selesai, jika minya dah kering, tambahkan sedikit demi sedikit tiap kali nak menggoreng yg lain. Jgn lupa toskan roti yg dah siap digoreng tu ya..

TELUR IKAN GORENG BERCILI

Yang ini pun lauk utk brbuka ari ni gak,fina mmg suka masak lauk yg mudah2..kter tengok resepi k..



Telur Ikan Goreng Berlada

Telur ikan (d gaul garam kunyit dan goreng)
Cili kisar
Bawang besar - di hiris
Bawang putih _ di hiris
Daun Kari
Cuka
Garam
Gula
Minyak

Caranya:
Panaskan minyak,tumiskan bawang besar,bawang putih n daun kari.Dh agak kekuningan masukkan pulacili kisar biarkan smpai pecah mnyak kemudian masukkan cuka.Masukkan garam dan gula diikuti telur ikan yg telah di goreng dulu.Gaul sebatikan,ttp api dan angkat.Siap.






ASAM TUMIS IKAN KEMBONG


Diam xdiam dh 4 hari kta berpuasa,idea memasak pun smakin memeningkan kpala nk d fikir tp nsb baik ler ader geng2 blogger bleh gak nk g skodeng2 lauk diorg masak kan..Ari ni fina masak asam tumis ikan kembung hasil mrayau ke umah cik ah mat gebu,blogger yg malatops 2 hehe,tp mat masak guna ikan kerisi..pape pun fina mnx izin cnp resepinyer d sini yer mat..




Asam Tumis Ikan Kembung

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 ekor ikan kerisi (atau apa2 ikan kegemaran)
1/2 biji nenas madu, dihiris sederhana tebal
2 helai daun kunyit, disiat
3 keping asam gelugor
800 ml air (atau secukupnya)
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
4 biji cili merah
2 biji buah keras (optional)
1/2 inci kunyit hidup
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 camca besar ikan bilis, cuci dan toskan
1/4 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan disiang, cuci bersih dan perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit. Cuci kembali dan toskan. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 kisar halus hingga wangi, gunakan api sederhana. Masukkan nenas dan asam gelugor, gaul rata dan masak sekejap. Tuang air, kacau dan biar mendidih.
  3. Masukan ikan, daun kunyit, garam secukup rasa dan secubit gula. Kacau perlahan dan masak hingga ikan masak. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat...

PARU GORENG PEDAS


Antara menu brbuka hari ke3 ramadhan,menu yg simple di gandingkan dgn ikan sepat masak lemak cili api nenas n ikan grg..teruk btl ler minah sorg ni menu smlm ari ni bru nk update kan hehe,org brblog kter pun cbuk nk ader blog gak kononnyer tp sllu terglincir nk mengupdate..tp ttp update gak kannnn..k la kter tgk resepi yg sonang banget ni..


Paru Goreng Pedas

600gm paru/kelempung (di rebus empuk n ptg kcil)
Cili kisar
Bawang besar - di hiris
Bawang putih - di hiris
Daun kari
Kicap
Sdikit air asam jawa
Garam
Gula
Minyak

Bawang besar - potong bulat
Cili merah - hiris
Daun bawang/daun ketumbar

Caranya:
Panaskan mnyak,tumiskan bawang besar,bawang putih n daun kari.Bila agak kekuningan masukkan cili kisar,masak hgga pecah mnyak kemudian masukkan air asam jawa diikuti kcap. Biarkan sebentar bolehlah di masukkan paru/kelempung diikuti garam dan gula berserta cili merah dan bawang besar.Padamkan api masukkan pula daun wang dan daun ketumbar.Siap.



Masak lemak ikan sepat ni resepinyer bleh tgk kt sini,cuma tambahkan ikan sepat jer..


MEE GORENG MAMAK



Mee goreng mamak ni pun salah satu menu brbuka pada hari ketiga ramadhan ni selain nasi n lauk yg biasa2 jer,puas g mrayau2 dri blog ke blog akhirnyer terpaut ati ngan resepi mee mamak ni kt umah kak ummi....resepinyer fina mnx izin cnp letak kt cni yer kak

Mee Goreng Mamak

Bahan:-
  • 500 gm mee kuning
  • 100 gm daging - *ummi rebus sebentar biar lembut
  • 0 gm fish cake - hiris nipis10
  • 100 gm fish ball - belah dua
  • 4 keping kuih cucur udang - (*resepi memasing la ya)
  • 1 cawan taugeh
  • 1 mangkuk sawi - potong kecil
  • 3 s/b cili kisar - nk pedas leh tambah
  • 1 s/b rempah kari
  • 3 s/b kicap pekat
  • 2 s/b minyak masak
  • 1 labu bawang besar (cincang halus)
  • 3 biji telor ayam
  • 3 biji cili hijau (hiris serong nipis)

Cara-Cara:-

  1. Panaskan minyak, masukkan bawang, cili dan rempah kari. Kacau biar garing dan wangi.
  2. Masukkan daging dan kacau rata.
  3. Masukkan fish cake, fish ball dan kuih cucur udang. Kacau sebentar.
  4. Masukkan kicap dan mee. Kacau rata
  5. Masukkan taugeh dan sawi.
  6. Ketepikan mee di tepi kuali, pecahkan telor di tengah2 kuali.
  7. Biarkan telor tu masak sikit, barulah dikacau dan digaul rata.
  8. Masakkan mee biar kering sedikit.
  9. Hidangkan dan tabur cili hijau potong.

AGAR-AGAR LAPIS SANTAN


Dessert of the day,salah 1 menu untuk berbuka di hari ketiga ramadhan..wlupun rupanyer tdaklah secantik wajah asal tp rsnyer ok,sdap hehe..resepi ni fina skodeng kt umah AlongRoz so kter tgk jer ler resepinyer yg fina cnp dri saner,mnx izin yer along..

Agar-agar Lapis Santan

(Makes 8" square)
INGREDIENTS - BOTTOM:
1 tbsp Jelly powder (I used 10g)
900ml Water
130g Sugar (I used 150g)
1/2 tsp Rose Essence
Red Color

INGREDIENTS - TOP:
1/2 tbsp Jelly powder (I used 5g)
450ml Santan from 1 coconut (I used 1 can Santan + water to come up with 450ml)
90g Sugar
1 Pandan Leaf

METHOD:
1. Boil all bottom layer & pour into tin.
2. Boil top layer & pour on top of the 1st layer only once the surface of the bottom layer has firmed up (but not yet hardened).
3. Let it hardened at room temperature & chill.

DONUT KENTANG

Ni jer juadah untuk brbuka hari kedua puasa ni,msak yg smple2 jer..resepi donut kentang 2 fina cnp dari umah kak Maz..


Donut Kentang

Bahan-bahan (resipi anggaran)

  • 2 cawan tepung gandum (-/+)
  • 1/2 cawan air suam* (-/+)
  • 1 1/2 sudu kecil yis kering (kita guna brand mauripan)*
  • 3 sudu besar susu tepung
  • 3 sudu besar minyak sayur (kita guna sunflower)
  • 2 sudu besar gula*
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 3-4 sudu besar kentang rebus yang dilecek
  • gula secukupnya (untuk salut pada donat)
  • minyak secukupnya untuk mengoreng

Cara-cara

1. Dalam mangkuk satukan bahan-bahan yang bertanda *. Biarkan seketika (1-2 minit) kemudian masukkan minyak sayur, kacau sebati. Kemudian masukkan kentang yang dilecek tadi. Kacau sekata

2. Satukan tepung, garam dan susu tepung. Masukkan sedikit-sedikit kedalam no 1 sambil dikacau guna garfu (kacau buat bulatan jam) sehingga adunan tadi bersatu (menjadi seketul) tapi tidak keras (kalau tepung lebih, ketepikan). Kemudian boleh la diuli dengan tangan sehingga adunan menjadi licin dan tidak melekat pada tangan (kalau lembik, tambah tepung sikit-sikit je).

3. Tutup mangkuk dengan plastik wrap atau kitchen towel dan biarkan selama 30 minit atau doh naik 1x ganda. Kemudian amik doh yang telah naik tadi dan tumbuk-tumbuk sedikit.

4. Tabur sedikit tepung pada loyang atau bekas besar. Ambil doh tadi dan bulat-bulatkan sebesar bola ping pong. Kemudian susun dalam loyang, buat sampai habis dan rehatkan doh yang telah dibulatkan tadi seketika, lebih kurang 10-15 minit.

6. Panaskan minyak (guna api perlahan). Ambil doh bebola tadi dan buat lubang ditengahnya dengan tarik guna ibu jari kemudian goreng sambil simbah minyak keatas donat yang digoreng (tujuannya agar donat jadi gebu dan kembang). Goreng sehingga berwarna sedikit kekuningan.

8. Angkat dan bolehlah digolek atau tabur donat tadi dengan gula. Siap.


Daging Goreng Kunyit

Ikan Masak Kicap


PUDING TRIFLE



Puding trifle ni sebenarnyer dessert berbuka pd hari pertama berpuasa tp xsempat nk post kt cni,kira entry tertunggak gak ler ni hehe..resepinyer dari umah su nun kt mersing tu ha..mnx izin cnp resepinyer yer su..



Puding Trifle
Bahan2nya
Segulung kek swiss roll
Sekotak Serbuk Jeli segera - perisa ikut suka
1 tin Susu Cair
1 tin Air
1 tin Buah Koktail - asingkan buah dan airnya
7 sudu besar Gula - kalu nk kurangkan pon x kisah
6 sudu besar Tepung Kastad
1 sudu teh Esen Vanilla

Potong kek swiss roll dan susun dlm loyang atau bekas yg sesuai. Curahkan air buah koktail (sikit jer just nak lembabkan kek) ke atas lapisan swiss roll tadi. Biarkan..

Masukkan susu cair+air dan gula dlm periuk dan masak hingga gula hancur. Masukkan esen vanilla. Bancuh tepung kastad bersama sedikit air. Then, perlahankan api periuk dan masukkan cepat2 bancuhan tepung kastad tadi. Perlu sentiasa di kacau supaya adunan kastad tak berketul. Kacau lebih kurang 15-20 minit.

Tutup api dan terus curahkan atas adunan swiss roll tadi. Taburkan buah koktail. Sejukkan sekejap. Sementara tu bancuh Serbuk Jeli Segera dgn air yg betol2 panas. (sukatan ikut sama mcm pd kotak-kalu x silap 400ml air). Kacau hingga serbuk jeli hancur dan terus curahkan atas lapisan kastad perlahan-lahan.




Wednesday, August 11, 2010

NASI AYAM PENYET

Salam..dh hmpir brsawang gak rasenyer umah ni hehe tp nk wt cmnekan tuan umah agak kebizian sket 2 yg xsempat nk mnyapu umah 2,cuma smpat jengah2 jer..tp bersempena ngn hari pertama brpuasa ni ku merajinkan diri gak ler sediakan juadah utk brbuka hehe..hasil mrayau rayau di alam maya ni dh teridam ler plak nk merasa nasi ayam penyet ni,so apalagi mula ler projek nyer..tp resepi mnx izin cnp dari umah k.amal jer ler yer ..



Resipi Nasi Ayam Penyet

Untuk Ayam
1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan
(simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik

* ½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
* ½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
* 3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
* 1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
* 1 sudu besar Serbuk Kunyit
* ½ sudu besar Serbuk Lada Putih
* 3 ulas Bawang putih
* 1cm Halia
* Sedikit Air
* 1 sudu kecil Garam
* Minyak masak untuk menggoreng.

1. Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
2. Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini best.
3. (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)- kite tadak tauhu/tempe. Tak buat.
4. Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
5. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.

Untuk Sambal.-kite suke! tp hati2 dgn cili tue. Edit ikut selera ye

* Sedikit minyak masak
* 20 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
* 10 biji Cili padi
* 10 biji Bawang kecil/merah, hiris
* 3 biji Bawang putih, hiris
* 5 biji Tomato, potong 4
* 5 cm Belacan
* 2 sudu Ikan Bilis-kite lebihkan cikit
* 3 sudu gula merah/secukup rasa

1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
2. Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
4. Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
5. Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
6. Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
7. Masukkan gula merah dan gaul rata.
8. Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.

SALAM RAMADHAN AL MUBARAK


Di kesempatan ini fina ingin mngucapkan Selamat Mnyambut Ramadhan Al Mubarak kepada smua pngunjung blog fina,wlupun xramai tp ader gak yg sudi jengah kan..so slamat menjalani ibadah puasa..

Monday, August 2, 2010

RENDANG PINDANG



Again resepi dari umah dak ija bangkok 2 tp resepi asalnyer dari cni..sedap rendang ni basah2 gitu,fina pun derhaka gak cm ija sbb suka suki menambahkan kerisek ke dlm resepi asal,tp xperkan just utk menambah perisa n menaikkan aroma..papepun jom kter tgk resepi ni sng banget ni..cnp dari umah ija


RENDANG PINDANG

Bahannya
  • Ayam di belah/bersikan-toskan airnya
  • 5 batang serai*
  • 6 ulas bwg merah*
  • 6 ulas bwg putih*
  • 1 inci halia*
  • 1/2 inci lengkuas*
  • 1/2 inci kunyit hidup*
  • 4 biji cili api* - sy letak 1 biji +2 biji cili merah
  • 1 cawan santan
  • 2 keping asam keping
  • Beberapa helai daun limau
  • Garam, gula, perasa
  • 5 sdb minyak

Cara2:

Kisar semua bhn yg betanda *
Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga naik bau dan garing
Masukan santan dan kacau
Terus masukan ayam yg telah di tos tadi gaul sebati
Masukan asam keping grm, gula, perasa, daun limau
Masak hingga kuah pekat

BUBUR KACANG DURIAN


Mari-mari bubur kacang durian..mentang2 ler musim durian yer smuanyer durian sok ni dh xder musim klu bubur kacang kosong jer ler jawabnyer hehe..jom tgk resepi mudah ni smbil menjamu mata..



Bubur Kacang Durian

1 pot kacang hijau (direbus empuk)
2 cawan santan dari 1 biji kelapa
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah
5-6 ulas durian (di lecek dan buang biji)
Daun pandan di simpul
sdikit garam

Caranya:
Satukan smua bahan di dala periuk dn kacau selalu sehingga masak.




POTATO SALAD

Potato salad ni ank bujang ku yg sediakan utk makan2 wif ayam bakar ngn kawan2 dia,taste not bad n yet so simple..kter tgk resepinyer k


Potato Salad

10 biji ubi kentang (di rebus empuk)
4 biji telur (di rebus)
Parsley
Mayonis
sdikit gula

Caranya:
Ubi kentang yang telah empuk dikupas kulit dan di potong dadu.Telur rebus di lecek hancur,cmpurkan kedua2 bahan bersama mayonis,parsley n sdikit gula.Biar sebati,masukkan ke dalam peti sejuk jika mahu..






MANGGO N STRAWBERRY PANACOTTA




Salam smua..lamer tul rasanyer xupdate entry baru,agak bz sket n xtvt memasak pun tergelincir gak ler hehe..tp sempat gak ku buat 'panacotta' hasil intai2 di umah dak ija d bangkok tu,sbenarnyer dh sllu buat cuma xamik gambor jer..sdap n mmg dh jd faveret dessert skang ni especially manggo panacotta 2 mmg marvelous wa ckp lu,tp pd tekak gua la kn tekak lu wa xtau ler ha3..k kter tgk dlu resepinyer yg d cnp dri umah dak ija 2 yer,dh ramai yg cuba pun kannn..

MANGGO PANNA COTTA

Ingredient:

7 grm gelatin (1 packet) + 3 tbsp of water
>>kita double boiler dulu then ketepikan.
2 ½ cups full cream milk
>>Fresh Milk
1/4 cup sugar
1 tsp vanilla
1 ripe mango – cut into small cubes or puree
>>blend mangga dgn sikit air n gula sikit

1. Mix the gelatin and water together and set it aside to bloom.
2. Put the milk and sugar in a saucepan, cook over low medium heat until bubbles form around the edges of the saucepan.
3. Remove from heat and add in the vanilla and stir in the gelatin. Stir until the gelatin dissolved.
4. Pour the mixture into six ramekins or cups. At this stage you can add in some cut mango and refrigerate until set or you can serve it with some mango puree.

Wednesday, July 28, 2010

IKAN MASAK TEMPOYAK N AYAM GORENG MAMAK

Salam smua..ari ni tuan umah masak tempoyak ikan kembung jer atas permntaan anak dara sorang kt umah ni..lawankan ngan ayam goreng mamak.Ari ni tuan umah agak bz sket khulu khilir mengukur jalan hehe..Cpat2 nk post entry ni sbb pas ni nk kuar plak ader keje sket..entah keje aper ler plak memalam ni kan huhu,k layan jer ler lauk-lauk yg simple dimple yer..


Ikan Masak Tempoyak


Ayam Goreng Mamak




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails