Thursday, July 1, 2010

Kari Ikan Bawal N Ikan Goreng Masam Manis



Assalamualaikum..hari yg dingin,dri pg td smpai ler skang ni ujan xbenti lg..mata pun mule ler nk ngantuk jer ni hehe tp dlm kpala plak nk makan per ek ptg ni???Tp aper2 pun kta lunch dlu ngn lauk yg smple ni k n cheese cake dri umah dak ika 2..




KARI IKAN BAWAL
1 ekor ikan bawal atau aper2 ikan
2 peket rempah kari ikan babas
1 sudu kecil serbuk kunyit
Sebiji bawang besar (hiris)
3 ulas bawang putih (hiris)
1 pelepah daun kari
1 sudu kecil 'halba campur'
1 cwn air asam jawa
RM1 santan
garam
minyak
1 biji tomato
2-3 biji cili hijau
terung atau bendi

Cara memasak:
Panaskan mnyak kemudian msukkan halba cmpur diikuti bawang besar n bawang putih yg telah d hiris berserta daun kari.Bila bawang telah kuning perlahankn api, msukkan rempah kari dan serbuk kunyit kacau sebentar kemudian masukkan sdikit air n biarkan hngga pecah mnyak.Masukkan air asam jawa dan santan biar mendidih sebentar masukkan ikan n garam.Biar mendidih n btul msak bleh lah msukkan pula cili hijau,tomata dan bendi,biarkan sebentar bolehlah di ttp api.





IKAN GORENG MASAM MANIS
1 ekor ikan bawal (fina guna ikan kembung jer)
3 bji cili hijau
2 bji cili merah
10 bji cili api
1 bji bwang besar
2 ulas bwang putih
2 batang serai
1 bji tomato
Daun ketumbar
Kicap ikan
Jus limau nipis
Garam
Gula
Minyak

Caranya:
Goreng ikan dan ketepikan.Blender kasar serai, cili hijau,cili merah,cili api,bawang putih n bawang besar.Panaskan minyak,tumis bahan yang dh d blender td n biarkan smpai pecah mnyak,msukkan jus limau,kcap ikan n gula.akhir skali msukkan bwang besar yg d potong bulat dnan tomato yg dihiris.Tuangkan ke atas ikan,taburkan daun ketumbar.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails