Friday, February 11, 2011

Serimuka Pisang



Muncul ler plak ngan muka berseri-seri hehe sbb makan serimuka pisang yg sangat sedap ini...hmm betul sdap kuih ni,resepi dh lama salin dri myresepi tp baru datang seru nk buat baru2 ni,yer lah orang rajin ler katerkan hahaha...kuih ni dh ramai yg buat pun kan kan kan,so jom la tgk resepi tapi ader gak terderhaka ckit..pinjam ayat mat gebu hehe jgn mare eh mat...



Serimuka Pisang

Bahan-bahan
  • ( BAWAH ):-
  • 1 cawan tepung beras
  • 2 cawan santan
  • 2 cawan pisang yang dilenyek
  • 1/2 cawan gula
  • 2 sudu tepung kastard

  • ( ATAS ):-
  • 60 gm tepung gandum
  • 100 gm gula(fina guna 80gm jer)
  • 250 gm santan
  • 50 gm jus pandan
  • 1/2 sudu besar tepung jagung
  • 2 biji telur
  • Sedikit garam
  • Sedikit pewarna hijau

Cara-cara

  1. ( BAWAH ) - Satukan semua bahan di atas, kacau sebati.
  2. Kukus selama 20minit atau hingga masak.
  3. ( ATAS ) - Kacau telur bersama gula, kemudian masukkan pula bahan-bahan selebihnya.
  4. Kacau sebati, tapiskan.
  5. Tuang ke atas bahagian bawah tadi, kukus lagi selama 20minit atau hingga masak.
  6. ( UNTUK BAHAGIAN BAWAH, SAYA MASUKKAN SEDIKIT PEWARNA KUNING SUPAYA WARNANYA TIDAK KELIHATAN PUCAT. )

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails