Friday, March 4, 2011

Creamy Cheesy Caramel Pudding



Nama omputih bukan main ha3...ahkak amik resepi ni kt KR dlm fb tu,resepi dari Mohd.Nazim...satu kelainan biasanyer caramel ni kta cmpur susu n telur jer kan tp dlm resepi dia ader campur keju so mmg sedap sangat ler bg penggemar keju,rasa dia seakan-akan cheese cake pun ader..pendek kata mmg marvelous lah n xrugi mencuba tp ahkak ada menderhaka gak hehe,dlm resepi dia bakar guna kaedah bain marie tp ahkak kukus jer dek nonnnn..ahkak mnx izin yer nazim kongsikan resepi ni kt blog ahkak..


Creamy Cheesy Caramel Pudding
Untuk buat caramel

Bahan A
3/4 cwn gula


Bahan B
250g cream cheese (softened)
6 biji telur
1 tin susu pekat
1 tin susu cair
1 tsp vanilla

Cara-cara

untuk caramel..
cairkan gula di atas api kecil, hingga warna bertukar keperangan . Jgn msk terlalu lama..nnt pahit. alihkan dr api dan tuang ke dalam loyang rata2. Biarkan

lapisan cream
-Dalam mangkuk lain, pukul cream cheese hingga lembut.
-Masukkan telur satu demi satu.
-Masukkan pula susu pekat, susu cair dan vanilla. kacau sebati
-Tuang ke dalam loyang yg dah di isi caramel tadi ( guna tapis )
-Masukkan loyang ke dalam loyang lain yg lebih besar/oven tray. Kemudian tuangkan air panas ke dlm loyang yg lebih besar hingga separas 1/2 dari loyang berisi caramel. (kaedah bain marie) - ahkak kukus jek
-Panaskan oven pd suhu 175 degree
-Bakar selama 50-60minit, sehingga bahagian tgh caramel tu masak aje.
-biarkan sejuk selama 1 jam dan kemudian simpan dlm peti sejuk semalaman.
-utk keluarkan dr loyang, lalukan pisau sekeliling, lapik dgn pinggan dan terbalikkan.
-Utk mudahkan bahagian caramel tu keluar, bule letak loyang tu dlm air panas/ atas tuala panas skejap. So that, gula tu cair sket n mudah nak kuar

tips: kalau tamau lemak sgt, bule kurangkan cream cheese

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails