Monday, August 15, 2011

Biskut Peanut Butter Nostalgia


Salammmm..rasanyer masih blm terlambat g akak nk ucapkan selamat berpuasa kepada smua muslimin dan muslimat yg datang berkunjung ke teratak akak ni kan..hehe elok benor ler tu dh sparuh bulan org berpuasa baru tingat nk ucap selamat huhu..akak cbuk benar2 cbuk tu pasal ler dh tengah2 ni bru nk muncul..mekasih ler bebanyak pada yg sudi jengah2 ke blog akak ni wlupun resepinyer xseberapa n lamer xupdate..akak masak n ader gak amik gmbor tp xsempat nk mngupdate..insyaallah klu smpat nnt akak masukkan jgk resepi2 yg smpat akak snap gambarnyer yer..



Korang ni dh mula ker godek2 kuih raya?akak cmaner tah bleh terajin arini,dpt dh ler sejenis biskut peberet sejak kcik g ni,tu pasal ler namanya suka suki jer d tambah nostalgia hehe..resepi ni akak dapatkan dri menu bersama kak kam kt fb tu,n akak kongsikan d sini plak..mnx izin n time bnyak2 pada kak kam ats resepi ni yer..jom kter tgk akak cnp paste jer..

BISKUT PEANUT BUTTER

1 biji kuning telur
3 oz gula halus (100gm)
5 oz peanut butter(150gm)
5 oz mentega(150gm)
2 oz Lemak sayuran atau shortening.(50gm)
8 oz tpg gandum*(225gm)
5 oz tpg jagong*(150gm)
1 s/k baking powder* * ayak bersama
1 s/k vanilla
2 oz kismis(50gm)

cara;
1. pukul mentega, lemak sayuran dan gula hingga kembang.
2. masuk kunig telur dan kacau hingga rata.
3. masukan esen vanila,peanut butter dan kacau sebati.
4. masukan tepung yg dah diayak,gaul sebati dan uli jadi sebuku.
5. bahagi adunan dan buat bulat2 sebesar guli,
6. sediakan acuan berbentuk cermai.
7. dan letak kismis tengah2 dlm acuan
. 8. masukan adunan dlmnya dan tekan2 bagi rata
. 9. bakar dlam oven 350'F selama 15 ke 20 minit. dah masak boleh la makan.... dah sejuk simpan dlm balang/bekas biskut...




.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails