Tuesday, July 19, 2011

Daging Goreng Ala Kaprau



Salam..muncul lg hehe,lamer ek akak bermalas-malasan umah pun xberkemas ni hee.Sebenarnyer akak sibuk cket ngn brmacam2 hal yg penting smpai ler yg kurang penting,boleh cm gitu?boleh jer laaa..Sebenarnyer mcm2 yg akak tringin nk makan n nk cuba tp asyik xsempat jer n d tambah plak ngn virus 'm' yg melanda hehe..tapi pape pun arini akak rajin ok,haa akak dh cuba daging goreng ala kaprau resepi Kak Jee ni mmg xrugi sangat sedap n sangat mudah..xcaya silalah cuba,ni akak kongsikan resepinyer kt cini..kak jee,mnx izin n mnx halal yer fina kongsikan resepi tu kt blog fina ni..




Daging Kaprau

BAHAN2:
250 gms daging batang pinang dihiris nipis (atau ayam)
2 sudu besar paste tomyam (Kjee guna paste Adabi)
cili api diketuk2 (ikut kepedasan. resipi asal mesti pedas)
2 labu bawang besar (dibelah lapan dan dicerai2kan)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili (Kjee guna sos cili Thai)
daun selasih

CARA:
Perap daging yang telah dihiris bersama 2 sudu paste tomyam selama ½ jam. Kemudian tumis 1 labu dulu bawang besar yang telah dikerat 8. Kemudian masukkan cili api yang telah ditumbuk kasar. Setelah agak garing, masukkan hiriisan daging yang telah diperap dan goreang hingga daging kecut.

Kemudian masukkan kicap manis dan sos cili dan terus goreng. Masukkan daun selasih yang telah dipetik2, dicuci dan ditoskan. Kemudian masukkan juga baki 1 labu bawang besar. Setelah bawang besar layu, padamkan api dan hidang


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails