Hari ni lunch lauk asam pedas ikan pari ngn ikan goreng n sayur jer..dh lamer gak rasanyer xwat asam pedas ni tu yang terasa nk makan sangat2 tu..per lg korban kan ler ikan pari yg dah sminggu lebih terkejung dalam freezer tu..
Resepi biasa2 jer cam orag lain gak tp fina share gak ler kt sini utk rujukan..
Asam Pedas
Ikan pari atau apa2 ikan
10 biji cili kering *- d rendam air panas
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
1 inci halia*
sdikit belacan
lebih kurang segenggam asam jawa
2 batang bunga kantan
sdikit daun kesum
garam
minyak
Caranya:
Bersihkan ikan,rendam d dalam air asam yg d perah dari segenggam asam jawa td lbh kurang 1 mangkuk atu ikut kepekatan kuah yg kita mahu.Blender ke smua bahan2 yang bertanda * kemudian panaskan minyak dan tumiskan bahan2 tersebut hingga pecah minyak dan berbau harum.Setelah itu masukkan ikan diikuti air asam dan bunga kanta berserta daun kesum.Biarkan mendidih,tambah garam dh rasa masam masinnya,sekiranya smua ok bleh la tutup api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment