Hujannnn..lapaq la plak,tp nasib ader bingka@bengkang sukun buat tgahri td bleh gak kunyah2 membesarkan lg badanku ini hehe...kebetulan kakak spupu bg buah sukun 2 ari lepas,sparuh dh d goreng n tinggai separuh lg tgk td dh ranum..kebetulan mmg dh pernah ternampak resepi ni kat dua tiga umah so td g skodeng smula ler n terjumpa kt umah ayu singapore,fina cnp resepi kt cni k..sdap bingka ni,best
Bingka Sukun
BAHAN
450-500g sukon (dikupas kulitnya & diblender dgn sedikit air)
(Buah sukon yg sudah lembik & tak boleh digoreng)
4-5 biji telor-(fina guna 4 aje)
200g tepung gandum
180g gula - (fina guna 150g jer)
300ml santan - (fina guna santan kotak KARA)
150ml air - (fina guna 200ml)
1sk esen vanila
1sk garam
sedikit pewarna kuning
sedikit bijan (jika suka)
Satukan semua bahan di atas dikacau rata sehingga gula larut & tepung tidak bergentil.
Lenserkan loyang/acuan dengan butter/minyak masak
Tuangkan adunan tadi dan taburkan sedikit bijan (jika suka)
Bakar dalam oven suhu 180-200°c selama 40-45minit
*Biarkan betul2 sejuk barulah dipotong.
fifiey suka kuih bingka:)
ReplyDeletehuwaaaaa sukunnnn... macam nak terjun bangunan dbuatnyer kak! huhuuu
ReplyDelete