Sunday, August 22, 2010

MENU BERBUKA 12 RAMADHAN

Hari ni bgn pg2 td trasa cm rajin ler plak trus ke dpur buka freezer n kuar kn klapa parut putih,cadang tu nk wt kuih ketayap..per lg projek pun trus bermula ler,masak inti n dadarkan tpungnyer..dh siap smua ketepikan dlu,amik plak tpung uli utk buat burger malaysia plak,rajin ler katerkan hehe..my bos g pasar td,dia bli dging n limpa..hmm nk msk aper ek,buat ns tomato jer la sng,so kelentang kelentung ler plak kt dpur tu td n ini ler hasil nyer hehe..


Limpa Masak Kicap Pedas


Daging Masak Merah


Burger Malaysia

Resepi untuk burger malaysia ni fina amik kt umah k.ummi..mnx izin yer fina cnp kt blog fina ni plak..

Burger Malaysia

Bahan-Bahan:-
200 gm tepung gandum
140 ml susu cair/air (*ummi guna susu cair,lg sedap)
2 sudu besar butter/margerine (*ummi guna butter)
2 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil dry yeast
minyak untuk menggoreng
sambal ikan bilis
timun
Cara Membuat:-
Masukkan semua bahan kecuali margerine. Gaul rata dan uli sekejap. Masukkan butter/margerine dan uli lagi hingga tidak melekit di tangan. Buat bulat besar. Tutup dengan cling film, biarkan kembang hingga 2 kali ganda (+- 40 minit). Tumbuk2 doh. Bahagikan kepada 8. Buat bentuk bulat dan atur dalam dulang. Biarkan naik 2x ganda. Panaskan minyak dan goreng dengan api sederhana panas. Balik2kan..Bila kekuningan angkat dan sejukkan. Belah 2 roti, jangan putus. Isikan sambal tumis bilis dan timun yang dihiris nipis.

Kuih Ketayap

Kuih ketayap ni resepi asal nyer amik kt cni.. utk lbh mudah sbagai rujukan fina cnp jer kt blog fina..mnx izin n mnx halal yer tuan pnya resepi..

Kuih Ketayap

Bahan-bahan

3 cawan tepong gandum
1 biji telor
1 1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil perwarna hijau
4 cawan air
1/2 cawan minyak masak*
3 helai daun pandan*

Cara-cara

  1. Satukan semua bahan, kecuali yang bertanda *, kacau sehingga rata. Kemudian tapis.
  2. Masukan minyak dalam mangkuk kecil. Daun pandan di potong 3 bahagian kemudian di ikat dengan getah gelang. Bahagian hujungnya di siat2 supaya senang untuk menyapu minyak pada kuali.
  3. Panaskan kuali. Angkat kuali tadi kemudian sapu minyak dan sendukan satu senduk kecil adunan kedalam kuali tadi dan goyang2 kan kuali supaya adunan menjadi dadar. Letakkan semula kuali di atas api.
  4. Setelah dadar masak, angkat. Isi satu sudu kecil inti kelapa. Susun memanjang, kemudian lipat di kiri dan kanan. Setelah itu gulung dadar tersebut.
  5. Dah siap..makan..makan..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails