Diam xdiam dh 4 hari kta berpuasa,idea memasak pun smakin memeningkan kpala nk d fikir tp nsb baik ler ader geng2 blogger bleh gak nk g skodeng2 lauk diorg masak kan..Ari ni fina masak asam tumis ikan kembung hasil mrayau ke umah cik ah mat gebu,blogger yg malatops 2 hehe,tp mat masak guna ikan kerisi..pape pun fina mnx izin cnp resepinyer d sini yer mat..
Asam Tumis Ikan Kembung
BAHAN-BAHANNYA :-)
4 ekor ikan kerisi (atau apa2 ikan kegemaran)
1/2 biji nenas madu, dihiris sederhana tebal
2 helai daun kunyit, disiat
3 keping asam gelugor
800 ml air (atau secukupnya)
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
4 biji cili merah
2 biji buah keras (optional)
1/2 inci kunyit hidup
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 camca besar ikan bilis, cuci dan toskan
1/4 inci belacan
CARA MEMBUATNYA :-)
4 ekor ikan kerisi (atau apa2 ikan kegemaran)
1/2 biji nenas madu, dihiris sederhana tebal
2 helai daun kunyit, disiat
3 keping asam gelugor
800 ml air (atau secukupnya)
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
4 biji cili merah
2 biji buah keras (optional)
1/2 inci kunyit hidup
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 camca besar ikan bilis, cuci dan toskan
1/4 inci belacan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ikan disiang, cuci bersih dan perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit. Cuci kembali dan toskan. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 kisar halus hingga wangi, gunakan api sederhana. Masukkan nenas dan asam gelugor, gaul rata dan masak sekejap. Tuang air, kacau dan biar mendidih.
- Masukan ikan, daun kunyit, garam secukup rasa dan secubit gula. Kacau perlahan dan masak hingga ikan masak. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat...
No comments:
Post a Comment