Saturday, August 14, 2010

ASAM TUMIS IKAN KEMBONG


Diam xdiam dh 4 hari kta berpuasa,idea memasak pun smakin memeningkan kpala nk d fikir tp nsb baik ler ader geng2 blogger bleh gak nk g skodeng2 lauk diorg masak kan..Ari ni fina masak asam tumis ikan kembung hasil mrayau ke umah cik ah mat gebu,blogger yg malatops 2 hehe,tp mat masak guna ikan kerisi..pape pun fina mnx izin cnp resepinyer d sini yer mat..




Asam Tumis Ikan Kembung

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 ekor ikan kerisi (atau apa2 ikan kegemaran)
1/2 biji nenas madu, dihiris sederhana tebal
2 helai daun kunyit, disiat
3 keping asam gelugor
800 ml air (atau secukupnya)
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
4 biji cili merah
2 biji buah keras (optional)
1/2 inci kunyit hidup
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 camca besar ikan bilis, cuci dan toskan
1/4 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan disiang, cuci bersih dan perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit. Cuci kembali dan toskan. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 kisar halus hingga wangi, gunakan api sederhana. Masukkan nenas dan asam gelugor, gaul rata dan masak sekejap. Tuang air, kacau dan biar mendidih.
  3. Masukan ikan, daun kunyit, garam secukup rasa dan secubit gula. Kacau perlahan dan masak hingga ikan masak. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails