Puding trifle ni sebenarnyer dessert berbuka pd hari pertama berpuasa tp xsempat nk post kt cni,kira entry tertunggak gak ler ni hehe..resepinyer dari umah su nun kt mersing tu ha..mnx izin cnp resepinyer yer su..
Puding Trifle
Bahan2nya
Segulung kek swiss roll
Sekotak Serbuk Jeli segera - perisa ikut suka
1 tin Susu Cair
1 tin Air
1 tin Buah Koktail - asingkan buah dan airnya
7 sudu besar Gula - kalu nk kurangkan pon x kisah
6 sudu besar Tepung Kastad
1 sudu teh Esen Vanilla
Potong kek swiss roll dan susun dlm loyang atau bekas yg sesuai. Curahkan air buah koktail (sikit jer just nak lembabkan kek) ke atas lapisan swiss roll tadi. Biarkan..
Masukkan susu cair+air dan gula dlm periuk dan masak hingga gula hancur. Masukkan esen vanilla. Bancuh tepung kastad bersama sedikit air. Then, perlahankan api periuk dan masukkan cepat2 bancuhan tepung kastad tadi. Perlu sentiasa di kacau supaya adunan kastad tak berketul. Kacau lebih kurang 15-20 minit.
Tutup api dan terus curahkan atas adunan swiss roll tadi. Taburkan buah koktail. Sejukkan sekejap. Sementara tu bancuh Serbuk Jeli Segera dgn air yg betol2 panas. (sukatan ikut sama mcm pd kotak-kalu x silap 400ml air). Kacau hingga serbuk jeli hancur dan terus curahkan atas lapisan kastad perlahan-lahan.
Bahan2nya
Segulung kek swiss roll
Sekotak Serbuk Jeli segera - perisa ikut suka
1 tin Susu Cair
1 tin Air
1 tin Buah Koktail - asingkan buah dan airnya
7 sudu besar Gula - kalu nk kurangkan pon x kisah
6 sudu besar Tepung Kastad
1 sudu teh Esen Vanilla
Potong kek swiss roll dan susun dlm loyang atau bekas yg sesuai. Curahkan air buah koktail (sikit jer just nak lembabkan kek) ke atas lapisan swiss roll tadi. Biarkan..
Masukkan susu cair+air dan gula dlm periuk dan masak hingga gula hancur. Masukkan esen vanilla. Bancuh tepung kastad bersama sedikit air. Then, perlahankan api periuk dan masukkan cepat2 bancuhan tepung kastad tadi. Perlu sentiasa di kacau supaya adunan kastad tak berketul. Kacau lebih kurang 15-20 minit.
Tutup api dan terus curahkan atas adunan swiss roll tadi. Taburkan buah koktail. Sejukkan sekejap. Sementara tu bancuh Serbuk Jeli Segera dgn air yg betol2 panas. (sukatan ikut sama mcm pd kotak-kalu x silap 400ml air). Kacau hingga serbuk jeli hancur dan terus curahkan atas lapisan kastad perlahan-lahan.
No comments:
Post a Comment