Dh ari ke5 ramadhan dh ari ni..menu ari ni smple n biasa2 jer,just bihun goreng,sausage puff n 4 dessert i made mango yogurt mousse,resepi amik dari umah k.nor ganu..as usual mnx izin cnp resepinyer kt cni plak yer k.nor..
MANGO YOGURT MOUSSE
Bahan-bahan ( 7 cups )
Bahan-bahan ( 7 cups )
*1 sudu besar gelatin (10g)
*3 sudu besar air
->50g gula
->100ml air
400ml susu segar
100ml plain yogurt
100ml air masak
Mango souce
1-2 biji mango
1-2 sudu besar gula
- Masukkan gelatin ke dalam 3 sudu besar air. Kacau dan ketepikan. NOTE : Jangan masukkan air ke dlm gelatin ye!
- Panaskan gula dan air (bahan-bahan yg bertanda ->). Bila nampak gelembung-gelembung air, padamkan api. Kacau sehingga gula larut. Angkat periuk or pan dari dapur, masukkan gelatin. Kacau sehingga gelatin larut.
- Dalam mangkuk lain, campurkan susu,air dan yogurt. Kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan sebatian gelatin tadi. Kacau sehingga semuanya sebati. Kemudian bolehlah dimasukkan ke dalam pudding cups. Simpan dlm peti sejuk selama 1-2 jam sebelum dimakan.
- Cara penyediaan mango souce. Kisar mango dan gula dgn food processor. Kemudian masak di atas api perlahan sehingga pekat yg dikehendaki. Lepas itu bolehlah disimpan sejuk.
- Bila nak makan, bolehlah tuang mango souce ke atas mousse yg dah disejukkan tadi.
- Note : Untuk penyediaan seperti dlm gambar, mango source hendaklah dibuat terlebih dahulu. Kemudiaan isikan ke dalam pudding cups. Masukkan ke dlm peti sejuk. Biar selama lebih kurang 1/2- 1 jam. Kemudian bolehlah dibuat mousse.
No comments:
Post a Comment