Again resepi dari umah dak ija bangkok 2 tp resepi asalnyer dari cni..sedap rendang ni basah2 gitu,fina pun derhaka gak cm ija sbb suka suki menambahkan kerisek ke dlm resepi asal,tp xperkan just utk menambah perisa n menaikkan aroma..papepun jom kter tgk resepi ni sng banget ni..cnp dari umah ija
RENDANG PINDANG
Bahannya
- Ayam di belah/bersikan-toskan airnya
- 5 batang serai*
- 6 ulas bwg merah*
- 6 ulas bwg putih*
- 1 inci halia*
- 1/2 inci lengkuas*
- 1/2 inci kunyit hidup*
- 4 biji cili api* - sy letak 1 biji +2 biji cili merah
- 1 cawan santan
- 2 keping asam keping
- Beberapa helai daun limau
- Garam, gula, perasa
- 5 sdb minyak
Cara2:
Kisar semua bhn yg betanda *
Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga naik bau dan garing
Masukan santan dan kacau
Terus masukan ayam yg telah di tos tadi gaul sebati
Masukan asam keping grm, gula, perasa, daun limau
Masak hingga kuah pekat
Kisar semua bhn yg betanda *
Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga naik bau dan garing
Masukan santan dan kacau
Terus masukan ayam yg telah di tos tadi gaul sebati
Masukan asam keping grm, gula, perasa, daun limau
Masak hingga kuah pekat
No comments:
Post a Comment