Saturday, August 21, 2010

MENU BERBUKA 11 RAMADHAN

Ni jer la antara menu kuih untuk brbuka ri ni,yg ringkas2 jer tp dlm demam2 ni pun terajin ler plak wt kuih smpai 2 jenis hehe..bkn aper tekak terasa nk mkn tu psal ler merajinkan diri gak buat,jom tgk kuih aper ler yg d buat ri ni ek..

Kuih Serimuka

Kuih serimuka ni resepi asal dari nanasham di myr tp fina skodeng kt umah cik mat kter tu,mnx izin cnp resepinyer kt blog fina plak yer mat utk rujukan bler2 nnt..

Kuih Serimuka

Bahan Lapisan Bawah:-
500 g beras pulut, rendam 30 minit
400 ml santan cair
1 camca teh garam (boleh kurangkan sikit)
2 camca makan minyak masak

Bahan Lapisan Atas:-
120 g tepung gandum*
3 camca makan tepung jagung*(*disatukan dan diayak)
140 g gula halus (boleh lebihkan sedikit)
3 biji telur (gred A)
450 ml santan pekat*
4 helai daun pandan, kerat kecil*(*dikisar halus dan tapis)
Beberapa titik pewarna hijau
1/2 camca teh garam (boleh kurangkan)

Cara membuatnya:-
1- Panaskan kukusan. Toskan pulut dan masukkan dalam tin berukuran (9 x 9 x 3) inci. Kemudian masukkan semua bahan utk lapisan bawah, gaul dan ratakan pulut. Kukus 25 - 30 minit. Keluarkan tin dari kukusan dan tekan sedikit supaya padat dan rata.

2- Satukan kesemua bahan2 utk lapisan atas dan kacau menggunakan wisk hingga sebati dan rata. Tapis adunan dan perlahan2 tuang atas pulut tadi. Kukus 1 jam atas air mendidih. Gunakan api sederhana. Balut penutup kukusan utk mengelakkan air jatuh atas permukaan kuih.


Murtabak

Resepi murtabak ni plak fina skodeng kt myr,resepi minami..

Murtabak Segera

Bahan-bahan

100 g daging cincang
2 biji ubi kentang
1 sudu setengah rempah kari
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
daun sup
minyak
1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
kulit popia
2 biji telur

Cara-cara


  1. mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
  2. apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
  3. apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup
  4. pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
  5. ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
  6. goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails