Selamat petang..ari msak per ek?Ahkak arini masak laprik ikan tilapia tah dh kali yg ke berapa pun xingat sbb xkuasa nk amik gambor n update blog sblm ni huhu..arini ni ader ckit rajin maka dapat ler bergambor ikan2 tersebut n tumpang glamor kt blog ni hehe..resepi ni ahkak skodeng kt umah k.anis yg nun jauh d sarawak 2 klu xsilap,mnx halal yer k.anis cek cnp resepi yg sdap ni kt umah cek plak..
Tilapia Masak LaprikBahan-bahannya:
2 ekor ikan tilapia ( dilumur dengan garam kunyit dan digoreng garing ikut suka )
2 sudu besar cili kering dikisar
5 biji cili api hijau ( kalau hendak pedas banyak pun boleh )*
5 biji bawang putih *
3 biji limau kasturi saiz besar diambil jusnya
3 biji bawang merah dijadikan bawang goreng
setangkai daun bawang dihiris
setangkai daun sup dihiris
garam dan gula secukup rasa
sedikit air
Cara-cara menyediakannya:
1. Tumbuk lumat bahan bertanda *.
2. Tumis cili kering yang dikisar hingga terbit minyak diikuti bahan yang ditumbuk. Gaul mesra.
3. Masukkan jus limau kasturi diikuti sedikit air untuk dijadikan kuah kalau suka tetapi saya lupa hendak memasukkan semasa masak jadi hasil masakan saya agak garing.
4. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
5. Masukkan pula hirisan daun bawang, daun sup dan bawang goreng.
6. Akhir sekali masukkan ikan tilapia yang telah digoreng tadi. Lumurkan dengan bahan tumisan dan biarkan di atas api seketika.
Fina, apa maksud laprik. Bukan ke paprik. Apapun, ikan tu nampak sedap.....memang sedap pun. terliur dibuatnya.
ReplyDelete