Ha jom kter ronda-roda blog kak wan,mcm2 resepi n petua ader kt saner..resepi pun agak best2 gak n xmengecewakan klu di cuba,fina sendiri pun bnyak amik resepi dari blog kak wan antaranyer resepi kek n biskut..pendek kata mcm2 resepi ler jgk terdapat d saner..
Saya suka blog Citarasawan kerana di sana terdapat bermacam-macam resepi n petua yg boleh di jadikan rujukan,resepi-resepinyer juga tidak mengecewakan..
Ini banana honey cakes yg resepinyer fina amik dri blog kak wan,sedap ngan rasa psang n honeynyer..xrugi mencuba,fina sertakan skali resepinyer tp cnp dari blog kak wan jer la yer hehe,mnx halal yer kak wan..
Bahan-bahan
350gm mentega
350gm tepung gandum
300gm gula perang
150gm pisang di lecek halus
50gm serbuk badam
50ml madu
4 biji telur grade A
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh esen pisang
Hiasan : Ceri merah, walnut/pecan
Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Gris loyang
2. Pukul mentega dengan gula perang dan madu hingga putih dan gebu. Masukkan telur sebiji demi sebiji di ikuti dengan pisang lecek dan esen. Pukul hingga sebati.
3. Masukkan serbuk badam, tepung gandum dan serbuk penaik. Gaul hingga sebati. Tuang ke dalam acuan dan hias dengan ceri merah dan walnut di atasnya.
4. Bakar selama 45minit atau hingga keperangan
No comments:
Post a Comment