Saturday, July 3, 2010

Nasi Kacang Dal N Punch Orange-Rambutan




Salammm...slamat ari sabtu,ari ni msak per ek?kter masak nasi kacang dal n sambal tumis udang,kira brunch ler ni..jengah2 kt umah hana terliur ler plak tgk air punch dia 2,buka esbok orange ader,air soda pun ader so per lg kejekan ler hehe..jom kter makan

NASI KACANG DAL

4 pot beras
1 biji bawang besar (di hiris)
3 ulas bawang putih (di hiris)
2 inci halia (di hiris)
50 sen kacang dal (di rebus hgga kembang)
RM1 santan
Air secukupnyer
2 sudu besar mnyak sapi
garam
gula
daun pandan

Caranya:
masukkan kesemua bahan ke dalam periuk sama seperti memasak ns lemak.





SAMBAL TUMIS UDANG

500 gm udang sedang
2 biji bawang besar
1 mangkuk cili kering
2 inci belacan
1/2 cawan air asam jawa
garam
gula
Minyak

Caranya:
Blender 1 biji bawang besar bersama cili kering dan belacan,panaskan minyak kemudian tumiskan bahan yg d blender hgga garing dan harum.Setelah terbit mnyak masukkan air asam jawa diikuti udang dan 1 biji bawang besar yg di potong bulat.Perisakan dengan garam dan gula,jika smuanya ckup boleh lah di matikan api dan angkat dari dapur.





Punch ni kter cnp dari umah hana jer lah yek..

PUNCH ORANGE-LAICI

Bahan-bahan
  • 100ml air soda
  • 100ml syrup laici (fina guna rambutan)
  • 200ml fresh orange
  • gula - jika perlu
  • hirisan oren@laici
  • daun pudina - xde
  • ais kiub
Cara-cara
  • Isi kiub ais dalam gelas.
  • Shake campuran air soda, fresh oren dan juga syrup laici.
  • Tuang ke dalam gelas tadi. Hiaskan dengan hirisan oren@laici dan daun pudina.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails