Ha yg ni hasil mrayau kt blog dak ika d bangkok 2 ha resepi asal kt umah hana,mentang2 ler stoberi akak 2 blambak lg ari2 asyik stoberi jerrr hehe..sodap kek ni,bdak2 smua suka mkn trmsuk ler mak budak ni pun cuma bapak budak jer kureng sket benda2 cm ni..k la ika akak mnx izin cnp jer la yer,maleh nk menaip bebanyak ni hehe..Akak tukor guna stoberi eh..
STRAWBERRY CHEESE CAKE
Bahan-bahan
Bahan-bahan A:
250 gm biskut mudah hadam - hana cume buh 180g je
125 gm mentega tanpa garam - hana buh 90g
Bahan-bahan B:
200 ml krim putar(whipping cream) - hana campur yogurt
250 gm krim keju
165 gm gula kastor - hana buh 140g
1 sudu besar jus lemon
Bahan-bahan C:
15 gm gelatin halal
100ml air
- campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit (hana gune air panas, kacau dan sejukkan)
Bahan-bahan D
1 pack strawberry - potong jgn besar sgt, nanti berat dan jatuh ke bawah.
Topping:>>Kita guna resepi lain
150 ml jus strawberry - hana gune jem stoberi jerk + 1sudu mkn gelatin + air sedikit = msk secara double boiler. Suamkan seketika then curahkan atas kek.
1 sudu besar tepung jagung - x ltk
Cara-cara
- Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci.
- Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
- Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
- Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
- Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
- Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
- Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim cheese td keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah strawberry.Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam. (hana dan k.zai cume masukkan 2jam jerk sbb dh keras)
- Buat topping dgn mencampurkan jus strawberry dan tpg jagung.Masak atas api yg kecil.Apabila telah mendidih,tutup api. - utk topping hana buat seperti di atas.
- Tuangkan jus stoberi hingga habis. Atur buah stoberi. simpan dlm peti ais skali lagi sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment