Wednesday, July 21, 2010

LAUK-LAUK DAH BASI

Uish lauk dh basi?hehe yer la kan lauk-lauk yg fina tayangkan ni smuanyer lauk beberaper ari yg lepas,of coz ler dh basi kan..masak lauk biasa2 jer cuma lauk ayam perap masak merah madu 2 hasil dari jalan2 ke umah kak ummi kuantan,sedap xrugi mencuba..yang lain2 tu lauk biasa2 jer xyah resepi la kot..


Ikan masak kicap


Sambal udang berserai


Ayam goreng wif tomato n bawang



Yang ni ayam perap masak merah madu,resepinyer fina cnp dari umah kak ummi jer ler yer,mnx halal yer kak..

AYAM PERAP MASAK MERAH MADU
Sumber : Majalah SAJI

Bahan:-
  • 1 ekor ayam - potong 10 bahagian
  • 2 sb. rempah kari ayam
  • 1 sb. serbuk kunyit
  • 6 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 2 inci halia (ditumbuk)
  • 2 labu bawang besar (dikisar)
  • 2 sb. cili kering kisar (akak letak 3 sb.)
  • 5 sb. madu
  • 1 sudu besar gula merah
  • 2 sb. puri tomato (akak letak 4 sb.)
  • garam secukup rasa
  • 1 labu bawang besar - dipotong nipis bulat

Cara Memasak:-
  1. Ayam dibersihkan dan ditoskan. Gaulkan bersama bahan halia, bawang putih, kunyit, rempah kari dan perisakan dengan garam. Perap ayam selama 2 jam (akak lebih 4 jam..hehee)
  2. Keluarkan ayam dari bahan perapan dan goreng hingga masak. (lebihan bahan perapan akan digunakan sebagai bumbu kuah)
  3. Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan. Masukkan bahan bumbu perapan dan cili kisar. Masak hingga garing.
  4. Masukkan gula, madu, puri tomato dan kacau. Masukkan sedikit air dan kacau lagi.
  5. Apabila kuah sudah mendidih dan sedikit pekat, masukkan ayam.
  6. Biarkan kuah mesra dengan ayam sambil dibalik-balikkan ayam dengan api sederhana.
  7. Perlahankan api dan biarkan reneh sekejap hingga naik minyak dan kuah pekat.
  8. Angkat dan hidangkan dengan nasi minyak atau nasi putih.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails